Uzturam

KURI PRODUKTI SATUR DZELZI

  • Granātāboli, sarkanās bietes, ķirbji, dzērvenes, spināti, griķi. Gaļa liesa - visvairāk teļa gaļā, arī cūkas un liellopa.
  • Kaltētas baravikās un pētersīļu zaļumi(lapas) un ļoooti daudz ir arī kaltētos ābolos - tas ir diezgan forši, jo ļoti lēti un garšīgi...
  • Lai organismu nodrošinātu ar 15 mg dzelzs dienā, jāapēd:
    • graudu maizes 564 g
    • auzu pārslas 326 g
    • svaiga melnsakne 455 g
    • nogatavojušies pākšaugi 299 g
    • liellopa gaļa 490 g
    • cūkgaļa 605 g
    • lielopu aknas 222 g
    • cūku aknas 98 g
  • Arī brokoļos ir daudz dzelzs Tos tagad savai meitai dodu, jo viņai hemoglobīns drusku par zemu.
  • Vēl daudz ir kakao un īpaši daudz subproduktos - aknās, nierēs, plaušās, sirdī. Vēl bija žāvētās aprikozēs. Ar aknām gan grūtnieces nedrīkst pārcensties, ar nieru ēšanu arī nevajag pārspīlēt. Vēl jāatcerās, lai dzels uzsūktos, vajag to ēst kopā ar C vitamīnus saturošiem produktiem, un savukārt nedrīks ēst kopā ar melno tēju vai kafiju.
  • Dzelzs ir divas dažādas - viena, kura ir augu valsts produktos un ir III vērtīgā un otra - dzīvnieku valsts produktos un ir II vērtīgā. tāpat dalās arī dzelzs preparāti, kuri ir nopērkami aptiekās. Reālā dzīve parāda, ka cilvēkiem, kuriem ir viss kārtībā ar gremošanas sitēmu, ir vienalga, kuras grupas dzelzi uzņemt un ar ko - vai ar zemenēm, granātāboliem un selerijām vai ar liellopu vai teļa gaļu vai aknām. Diemžēl - mūsdienām reti kuram ar gremošanas sistēmu viss ir kārtībā, parasti ir vai nu izmainīts kuņģa skābums vai "aizsērējušas" zarnas vai tievās zarnas (kurā notiek dzelzs uzsūkšanās) bārkstiņas ir atrofējušas u.t.t. un tad ir tā, ka krietni labāk organizsmā uzsūcas u tiek izmantots šis divvērtīgais, jeb dzīvnieku izcelsmes dzelzs. tā ka - apmēram jau katrs pats zina, kā viņa ar gremošas sistēmu sastāv un tad lai pats lem (vai vēl labāk būtu, ja to darītu ārsts, bet diemžle ne visi ārsti par to aizdomājas), kādu dzelzi (prepara\'tu vai produktus) lietot. tiem, kuri liks uz gaļu un olām vienmēr būs labāki rezultāti. toties zemenes garšīgākas un lētākas (sezonas laikā).
  • Lai cīnītos pret anēmiju, lietderīgi ir ēst ābolus, vislabāk «Antonovkas» šķirnes — tie bagāti ar dzelzi. Vērtīgi arī granātāboli. Kivi satur daudz C vitamīna, kas ļauj organismam pārstrādāt uzņemto dzelzi. Starp citu, arī dzelzs preparātiem, kas nopērkami aptiekā, mēdz pievienot C vitamīnu, lai dzelzs labāk uzsūktos. Ieteicama ir svaiga jaunlopu gaļa, zivis, liellopu aknas, tikai tās nedrīkst pārcept. Uzturā vajadzīgi arī graudaugu produkti un sēnes, jo tur ir B grupas vitamīni. Ļoti vērtīga anēmijas slimniekam ik dienu ir ēdamkarote sarkano vai melno ikru, ja vien viņam nav stipri paaugstināts holesterīna līmenis. Tējai divreiz dienā var pievienot pa ēdamkarotei kvalitatīva sausā vai pussausā sarkanvīna. Un, cik vien iespējams, jālieto uzturā svaigi augļi un dārzeņi — vislabākie ir tie, kas audzēti Latvijā.
  • Ja lieto dzelzi (Fe)  ārstnieciskos nolūkos, tad jāatceras, - ka to nedrīkst lietot kopā ar Ca saturošiem produktiem. Pusotru stundu pirms un pēc Fe uzņemšanas, nedzert pienu, kefīru, neēst jogurtus un biezpienu. Tas ir tāpēc, ka pirmais pēc kārtas "uzsūcas" Ca un tad tikai Fe. Tas attiecas arī uz zemenēm ar pienu utml. - ka kopā ar Fe jāuzņem C vitamīns, kurš nepieciešams, lai Fe uzsūktos. Tāpēc dabas produktū Fe labāk uzsūcas. Pēc Fe tabletītes jādzer apelsīnu sulas glāze. Nu tas tā - populārā valodā un ātri.
  • Nekur neredzēju pieminētu prosu - maziem bērniņiem var vārīt prosas putru. Vecos laikos ābolos sasprauda naglas, paturēja un tad taisīja no šiem āboliem biezeni vai spieda sulu. Spinātos ir daudz dzelzs.
  • Zemenēs ir ļoti daudz dzelzs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru