Veselīgs uzturs ir viens no veselības priekšnosacījumiem. Veselīgu uzturu veido četras produktu grupas – graudaugu produkti; augļi, ogas un dārzeņi; piena produkti; gaļas un zivju produkti, olas un kaltēti pākšaugi.
Augļi, ogas un dārzeņi bagātina uzturu ar:
Augļos un dārzeņos ir daudz ūdens – 90 un vairāk procentu. Augļos un ogās ir cukuri glikozes un fruktozes veidā. Ļoti daudz cukuru ir žāvētos augļos un ogās – līdz 70 procentiem.Augļu un ogu atsvaidzinošo garšu rada organiskās skābes – citronskābe, ābolskābe, skābeņskābe. Patīkamo garšu un smaržu piedod ēteriskā eļļas. Šīs vielas rosina ēstgribu, veicina gremošanas sulu izdalīšanos un kustību zarnās.Augļi, ogas un dārzeņi satur arī dažādus fermentus, kas atvieglo ēdiena sagremošanu. Augļos, ogās un dārzeņos ir fitoncīdi, kas spēj iznīcināt mikrobus.
2. Vitamīni dārzeņos un augļos
Vislielākā nozīme dārzeņiem un augļiem ir kā vitamīnu avotiem.
Vitamīns
|
Kāpēc vajadzīgi?
|
Kur atrast?
|
A vitamīna priekšteči - karotīni (cilvēka organismā tauku klātbūtnē pārvēršas A vitamīnā)
|
Darbojas kā antioksidants un ir nepieciešams redzes procesos, veicina ādas un gļotādu atjaunošanos, kaulaudu un zobu veidošanos un matu augšanu, pasargā no sirds un asinsvadu slimībām, palīdz pret alerģijām, kā arī stiprina imunitāti, īpaši vecākiem cilvēkiem.
|
Burkānos, ķirbjos, dzelteni sarkanās ogās un augļos – aprikozēs (it īpaši žāvētās), ķirbjos, paprikā, tomātos, smiltsērkšķos dažādu šķirņu kāpostos, brokoļos, seleriju un pētersīļu lapās, skābenēs, sīpollokos, salātos.
|
D
|
Kaulu un zobu attīstībai gan bērniem, gan pieaugušajiem, osteoporozes profilaksei, konjunktivīta (acs gļotādas iekaisuma) novēršanai, kalcija un fosfora maiņai organismā.
|
Dažādu šķirņu kāpostos, lapu dārzeņos.
|
E
|
Darbojas kā antioksidants. Nepieciešams asinsritei, muskuļu attīstībai un darbībai, sirds un muskuļu nodrošināšanai ar skābekli, veselīgas ādas saglabāšanai, imunitātes stiprināšanai, dzimumšūnu nobriešanai, normālai grūtniecības norisei.
|
Zaļajos lapu dārzeņos, zaļajos zirnīšos un citos pākšaugos, dažādu šķirņu kāpostos, riekstos (mandelēs), avokado, paprikā, mežrozes un smiltsērkšķu ogās.
|
K
|
Nepieciešams normālai asins recēšanai, brūču ātrākai dzīšanai, ķermeņa šūnu normālai funkcionēšanai, kaulu normālam stāvoklim, osteoporozes profilaksei.
|
Brokoļos, ziedkāpostos un citos kāpostos, ķirbjos, tomātos, lapu dārzeņos un salātos, sēklās (ķirbju, saulespuķu), pīlādžu ogās.
|
C
|
Vajadzīgs, lai pretotos infekcijas slimībām, lai būtu elastīgi asinsvadi, vesela āda, un smaganas. Darbojas kā antioksidants. Samazina holesterīna daudzumu asinīs, veicina redzes uzlabošanos. Stiprina koncentrēšanās spējas, atvieglo stresa stāvokli un mazina alerģiskas reakcijas. Organismā neveidojas C vitamīna rezerves, tāpēc katru dienu jāēd ar šo vitamīnu bagāti dārzeņi, augļi vai ogas. C vitamīnu pastiprināti jāuzņem smēķētājiem.
|
Ogās (upenēs, zemenēs, smiltsērkšķos) un augļos (kivi, citrusaugļos), to sulās, dažādu šķirņu kāpostos (t.sk. skābētos), paprikā, zaļumos – sīpollokos, spinātos, dillēs, seleriju un pētersīļu lapās, kartupeļos, tomātos.
|
B grupas vitamīni
|
Nervu sistēmas, gremošanas sistēmas normālai darbībai, sirdsdarbības uzturēšanai, smadzeņu darbībai, imunitātes stiprināšanai. Palīdz saglabāt veselīgus matus un nagus. Svarīgs, lai būtu vesela āda un acis, uzlabo redzi. Normalizē holesterīna daudzumu asinīs. Palīdz novērst mazasinību.
|
Salātos, spinātos, sīpolos, tomātos, dažādu šķirņu kāpostos, brokoļos, seleriju un pētersīļu lapās, sparģeļos, pieneņu un nātru lapās, sīpollokos, ķirbjos, sakņaugos (burkānos, bietēs u.c.), augļos un ogās (ābolos, citrusaugļos, banānos, aprikozēs, upenēs), avokado, diedzētos graudos, pākšaugos, u.c.
|
3. Minerālvielas dārzeņos un augļos
Dārzeņi, augļi un ogas ir nozīmīgi vairāku minerālvielu avoti. Daudz mikroelementu ir savvaļas augos – nātrēs, virzā, balandās, ko pavasaros varētu pievienot salātiem.
Minerālvielas
|
Kāpēc vajadzīgas?
|
Kur atrast?
|
Fosfors
|
Nodrošina normālu vielmaiņu un barības vielu uzsūkšanos zarnās, kā arī normālu nervu sistēmas, smadzeņu un sirdsdarbību.
|
Ķirbjos, lapu dārzeņos, ķiplokos, pākšaugos.
|
Kalcijs
|
Stipru kaulu, zobu, matu un nagu veidošanai. Nodrošina normālu muskuļu darbību un asins recēšanu. Piedalās imūnās sistēmas darbības nodrošināšanā.
|
Lapu dārzeņos (salātos, spinātos, seleriju un pētersīļu lapās), dažādu šķirņu kāpostos, pākšaugos, apelsīnos, aprikozēs, jāņogās, vīnogās.
|
Kālijs
|
Nodrošina normālu nervu un muskuļu darbību, īpaši sirds muskuļa, uztur normālu asinsspiedienu. Nepieciešams ūdens līdzsvara uzturēšanai organismā. Piedalās smadzeņu apgādē ar asinīm.
|
Ogās (upenēs), augļos – ābolos, banānos, citrusu augļos, žāvētos augļos (rozīnēs), avokado, lapu dārzeņos, kāpostos, pākšaugos, sakņaugos (bietēs, redīsos, rutkos), tomātos.
|
Magnijs
|
Vajadzīgs nervu un muskuļu darbībai, kalcija, fosfora, B grupas vitamīnu un C vitamīna darbībai organismā. Veicina zarnu peristaltiku, žults izdalīšanos, paplašina asinsvadus un novērš to spazmas, nodrošina normālu sirdsdarbību.
|
Kāpostos, pākšaugos, lapu dārzeņos (spinātos, lapu salātos, pētersīļu lapās), aprikozēs, banānos, avenēs, smiltsērkšķu augļos.
|
Cinks
|
Nodrošina asinsradi, holesterīna nosēdumu mazināšanu asinsvados, ādas atjaunošanos, matu un nagu augšanu, imūnsistēmas darbību.
|
Diedzētos graudos, pākšaugos.
|
Dzelzs
|
Nepieciešams asinsradei (asins hemoglobīna veidošanai, kas iznēsā skābekli uz visām ķermeņa šūnām), imunitātes nodrošināšanai. Nodrošina kaitīgo vielu atindēšanu aknās.
|
Avenēs, zemenēs, aronijās, ābolos, bumbieros, žāvētā un svaigās aprikozēs, rozīnēs, Briseles un citu šķirņu kāpostos kāpostos, tomātos, skābenēs, garšaugos un lapu dārzeņos (spinātos, dillēs, nātru un pētersīļu lapās, sīpollokos), sakņaugos (bietēs, redīsos).
|
Jods
|
Vairogdziedzera normālai darbībai, veselīgai ādai, matiem un nagiem, organisma pretestības nodrošināšanai pret infekcijām.
|
Jūras aļģēs, kāpostos un lapu salātos, ogās un augļos (ananāsos, aronijās), sīpolos un ķiplokos, sparģeļos.
|
Varš
|
Nepieciešams dzelzs izmantošanas un asins šūnu – eritrocītu veidošanās nodrošināšanai, kaulu un saistaudu veidošanai, imunitātes stiprināšanai.
|
Ķiplokos, avokado, bumbieros, dzērvenēs, ērkšķogās, ķiršos, upenēs, zemenēs, pākšaugos.
|
4. Antioksidanti dārzeņos un augļos
Dažiem vitamīniem un minerālvielām piemīt antioksidantu īpašības. Antioksidanti ir bioloģiski aktīvas vielas, kuras novērš vai aizkavē nevajadzīgus un kaitīgus oksidēšanās procesus audos, pasargā mūs no brīvajiem radikāļiem, pirms tie paspējuši nodarīt ļaunumu mūsu organismam – bojāt šūnas, pavājināt imūnsistēmu. Antioksidanti kavē arī vitamīnu un nepiesātināto taukskābju oksidēšanos gan dažādos pārtikas produktos, gan arī pašu augļu un dārzeņu uzglabāšanas laikā. Brīvo radikāļu veidošanos veicina smēķēšana, gaisa piesārņojums, ultravioletie stari, kancerogēnas vielas uzturā, daži medikamenti, pārmērīga fiziskā slodze.
Antioksidantu īpašības piemīt:
Antioksidanti organismā:
Vairumu šo vielu var pazīt pēc krāsas, ko tās piešķir dārzeņiem un augļiem – likopēns tomātus padara sarkanus, antocianīni mellenes un zilenes – zilas, dzērvenes un ķiršus – sarkanus, bet bietes iekrāso ar purpuru.
Antioksidanti
|
Kur atrodami
|
Beta karotīns (A vitamīns)
|
Burkānos, smiltsērkšķos, apelsīnos, aprikozēs (it īpaši žāvētās), upenēs, dažādu šķirņu kāpostos, ķirbjos, paprikā, tomātos, lapu dārzeņos (pētersīļu lapās, spinātos, lapu salātos, sīpollokos, skābenēs).
|
Bioflavonoīdi – kvercitīns, rutīns, hesperidīns u.c.
|
Citrusu augļos, sīpolos, ķiplokos, lapu dārzeņos, paprikā, aprikozēs, aronijās, brūklenēs, dzērvenēs, upenēs, ķiršos, vīnogās, pīlādžu un mežrozes augļos.
|
Antocianīni
|
Mellenēs, zilenēs, vīnogās, upenēs, dzērvenēs.
|
Luteīns
|
Spinātos, salātos, kolrābjos, kacenkāpostos, kliņģerīšu ziedlapās.
|
Likopēns
|
Tomātos, aprikozēs, sarkanajos greipfrūtos un paprikā.
|
5. Balastvielas augļos un dārzeņos
Balastvielas ir dažādi pārtikas produktos esoši savienojumi, kas cilvēka gremošanas sistēmā nesadalās un neuzsūcas, tāpēc tās nedod enerģiju un nekalpo par uzbūves materiālu. Dārzeņos, augļos un ogās esošās balastvielas organismā aizkavē holesterīna uzsūkšanos no produktiem, kas bagāti ar holesterīnu
Galvenie balastvielu uzdevumi:
Katru dienu ar uzturu vajadzētu uzņemt 30 – 40 gramu balastvielu.
Kur meklēt balastvielas?
Dārzeņi un augļi
|
Balastvielu daudzums, g/100g
|
Briseles kāposti
|
4,4
|
Seleriju saknes
|
4,2
|
Brokoļi
|
3,0
|
Ziedkāposti
|
2,9
|
Burkāni
|
2,9
|
Salāti
|
1,8
|
Gurķi
|
0,9
|
Āboli
|
2,3
|
Upenes
|
6,8
|
Avenes
|
5,0
|
Zemenes
|
4,0
|
Jāņogas
|
2,5
|
Apelsīni
|
2,2
|
Arbūzi
|
0,2
|
6. Kā augļi un dārzeņi palīdz saglabāt veselību?
7. Cik daudz dārzeņu un augļu jāēd?
Dārzeņiem un augļiem būtu jāveido 1/3 daļa no ikdienas kopējā uztura daudzuma.
Pieauguša cilvēka diennakts deva ir 2 – 4 porcijas augļu un 3 – 4 porcijas dārzeņu. Kopējam porciju skaitam vajadzētu būt 5 – 8. Vislabāk, ja uzturā ir dažādu krāsu augļi un dārzeņi.
8. Cik liela ir viena porcija?
Viena porcija ir, piemēram:
Augļi:
Dārzeņi:
Atcerieties! Kartupeļi netiek ietverti šajā grupā, jo tos pieskaita cieti saturošo produktu grupai, kurā ietilpst arī graudaugu produkti!
9. Kā izvēlēties dārzeņus, augļus un ogas?
10. Kā uzturā iekļaut vairāk dārzeņu un augļu?
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru